Month: February 2017

ETIMOLOGJI_ NGJALA dhe GJARPRI – ILIR – ILYRIANKA

“Gjarpri” për iliro-pellazgët, simbol i hershëm ndër ta, simbolizon jetën në vazhdim – pavdekësinë, “ngjalljen dhe ringjalljen” e gjithë gjallesave-gjallë në Tokë, ujë e kudo. Në mitologjinë ilire, gjarpri ka luajtur një rol të rëndësishëm, kulti i tij shfaqet edhe tek shumë popuj të tjerë të botës që nga Azia Lindore e deri në Amerikë. […]

Përvjetori i Referendumit në Luginën e Preshevës

Përvjetori i Referendumit në Luginën e Preshevës Në kohën e  rënijes  së  regjimeve  komuniste  të Bllokut të Lindjes, mes tyre duke  fillu nga  rënija e  Murit të Berlinit, rënija e  regjimit të  Rumanisë, e deri edhe  rënija e  regjimeve  në Ish-BRSS dhe ish-jugosllavi. Me këtë   edhe  Bashkimin e  shteteve të ndara nga  Terrori i Kuq- […]

Etimologji © 2018