Një lajm i gëzuar nga Luksemburgu për çështjen e Çamërisë

Printo

Nje lajm i gezuar nga Luksemburgu per çeshtjen e Çamerise


Kur shembet nje peme e madhe ne nje pyll pa gje te gjalle,ajo shembet ,por pa bere zhurme,sepse zhurmen e saj s’ka kushe degjon,. Por lajmi se Brukseli njohu zyrtarisht,se çeshtja çame si nje pike per tu zgjidhur nga dy vendet e morri vesh jovetem çdo shqiptar ne çdo çep te botes por dhe gjithe bota mbare. Nje dijetar i huaj eshte shprehur;

<<Se nga nje pyll prodhohen mijra kuti shkrepsesh, por nga nje fije shkrepse merr zjarr nje pylli tere>>

Pra dhe se debimi i çameve eshte bere per shkak se gjoja kane bashkepunuar me gjermanet nuk justifikon kete sepse historia njeh qe ne qytete te tjera te botes ka pasur luftra, por debime ç’njerezore te kesaj natyre as nuk kane kerkuar dhe as kane bere me pasoja demesh te pa i magjinueshme.

Le te shikohen vlerat reale te paraqitura ne kongresin e çameve 1946 Vlore. Me miliona oke drithe, dhe 1milion oke miser, 990 mije oke vaj ulliri me mijera dele, me qindra lope,kuaj, vetem rruges u zhduken 110 mije bageti ,400 lope me qindra kuaj. Per pronesine 300 mije ha toke mbi 65 mije ha pyje .,per rreth 108 mije ha kullota rreth 309 shtepi ,62 tr0je 64 dyqane, pa llogaritur masakrat njerezore, <<Pra kjo dote thote dhe shtatezane e te virgjer>>.

A mund te behet kjo nga nje vend qe e quan veten vendi i fqinjesise se mirre?.Prandajj kemi te drejte te themi, se çdo shqiptar qe ne mendjen e tij, ne shpirt, ne zemer dhe gjakun e tij e kupton fare mire se çeshtjen qe theksoi Luksemburgu per njohjen zyrtarisht dhe zgjidhjen e saj nga dy vendet, perben nje lajm te mire. Kjo per faktin sepse, kur eshte puna per mençuri dhe urtesi ne keto momente, nuk duhet kerkuar te shtyre perseri per zgjidhjen e ketij problemi, nga lakmia e çmendur per lavdi dhe te fitosh emer, kur kjo bie ndesh me interesat e popullit çam,.

Aq me teper kur populli çam nuk kerkon asgje te huaj ,por ti kethehet atji trashegimia e pasurise se tij te trasheguar me ligj brez pas brezi,dhe per te ndalur ketej e tutje çdo turp qe bie ndesh me interesat e konomike te ketij populli …Dhe zgjidhja e ketij problemi mund te marre rruge, vetem. kur asnjeri te mos zotohet, per asgje ndaj te tjereve, pa marre parasysh, ndjenjat, aspiratat, apo interesat e popullit çam, Kjo me qellim, qe te mos flase neser per seçilin (,qe nuk vepron drejt ndaj çeshtjes çame), urrejtja dhe neveritja, por drejtesia e bazuar ne kujtesen e seçilit qytetar te thjeshte.,

Me qellim qe brezat e ardheshme te thone, qe ata qe u morren me zgjidhjen e te drejtave te çeshtjes çame, bene ata qe duhej bere. Sepse te zgjidhesh te verteten, nuk perben fyerje si ne kuptimin moral, apo ne ate juridik.

Zoti e bekofte zgjidhen e çeshtjes çame dhe paste bekimin e tij gjer ne zgjidhje 

 
 

 

Updated: March 11, 2018 — 7:50 am

Lini një koment

Etimologji © 2018